N-spoor.com
station Dordrecht, mijn 100e station

Spotting Image

Verslag stationsjacht ter gelegenheid van het 100e fotoalbum over stations

In mei 2009 is begonnen aan de bouw van deze website, N-spoor.com.
Het idee is vrij fors om deze hobbymatige site op te zetten, op termijn komen er veel fotoalbums over model en grootspoor. Na een forse aanloop over het vormgeven van mijn site heb ik besloten om te beginnen vooral de nog bestaande stations te fotograferen en informatie hierover te verzamelen.

Waarom stations? Voor mij vrij simpel, buiten het feit dat (vooral de nostalgische) stations vrij interessant zijn heeft het een basisfunctie. Je begint en eindigt als reiziger op deze bouwwerken. Wat betreft de modelbouw kan ik hier ook kort en duidelijk over zijn, ik zie model als een kopie van de werkelijkheid. Bij de foto's over stations kan een vrij goed beeld ontstaan om de realiteit in model na te bootsen.

Wilco, Geldermalsen 26 september 2009 Dominic Amsterdam CS Dominic station HeezeHet 100e station

In december 2009 was het zover, na veel trein en autoreizen bereikte ik voor mijn website de eerste mijlpaal.
Ik fotografeerde voor mijn website mijn 100e station, omdat ik in de loop van mijn leven al heel wat foto's gemaakt had en veel langs het spoor was te vinden, wilde ik het station uit die tijd als 100e station plaatsen, dit station is station Dordrecht. In Dordrecht ben ik geboren en hedendage woonachtig.

Chantal Dominic, station Haarlem Wilco, station Dordrecht
De opzet van stations fotograferen en informatief verwerken

Het fotograferen van stations zie ik zelf absoluut niet als alleen de gebouwen op de gevoelige plaat zetten, dit is anno 2009 ook vrijwel onmogelijk met de kaalslag op vooral kleiner plaatsen en nieuwere stations, veel is namelijk gesloopt, herbesteed aan particulieren of bedrijven die hun intrek in deze gebouwen nemen.

Buiten de gebouwen (voor zover aanwezig) fotografeer ik ook de stationsnaamborden, perron(s), het spoorverloop en eventueel voor mij dingen die interessant zijn zoals het eventuele rijdende materieel. Een station is nogmaals niet alleen het gebouw, alles eromheen maakt het station.

6400 Dordrecht juli '09 Ice 3, station Geldermalsenstation Best

Foto's op deze pagina

Voor de fotoalbums en informatie over de stations kunt u kijken bij de fotopagina's en doornavigeren naar foto's stations.

Deze pagina bevat vooral overzichtsfoto's van de reizen naar de stations. Vaak ben ik ook niet alleen op pad, Dominic of Chantal vergezelde mij op deze (gezellige) reizen.

Grote ps: In de cabine van de VIRM hier rechtsonder mochten we even van de meester (machinist) betreden en fotograferen, de meester genoot rechts op het perron nog even van de zon voor hij richting Arnhem vertrok, Dominic trapte per ongeluk op een van de pedalen, dit was de typhoon van dit treinstel, de meester genoot ineens niet meer van de zon en schrok zich (uiteraard) de "blubber", buiten gezellig maken we dus ook vrij leuke dingen mee.

Dominic in Virm, Nijmegen Mat '64, station Best
Mat '64 op fly-over te Lage Zwaluweop weg naar huis (Dordrecht), wil je dit niet tegenkomen...


opslag mat '64 wachtend voor sloop
dominic filmt langsdenderende Virm station Best Virm passeert fly-over te Lage Zwaluwevideoschouwtrein in actie, station Roermond Zoetermeer 5 november 2009Zwolle 22 augustus 2009Einde pagina

Naar begin van deze pagina© 2009 www.n-spoor.com