N-spoor.com

Mijn spoor

Eigen nostalgie

Van kleins af aan ben ik al met modelbouw in de weer, vooral treinen in schaal N. Mij lijkt het leuk om in het onderwerp mijn spoor, even terug in de tijd te kijken naar wat afbeeldingen van mijn spoor, toen nog op voorgeprepareerde Kibriplaten (zo a-realistisch...)

Slaapkamer eind jaren 80 Motorpost en Koploper (ic3)















Als je de Kibriplaten wat beter bekijkt, zie je eigenlijk veel spoor liggen, met daaromheen tunnels, bergen, plaats voor dorpen/steden etc. Wanneer je, waar ook, gaat kijken naar rails in het groot, zal het je waarschijnlijk opvallen dat de rails natuurlijker in het landschap liggen, dan op de gemiddelde voorgeprepareerde landschappen voor de modelbouw.

Omdat ik het mezelf niet kwalijk ga nemen dat ik de Kibriplaten, kilo's zachtboard en spaanplaat heb gebruikt (ik was ten eerste nog kind, en heb er toch ook jaren plezier van gehad...), kijk ik wat betreft de bouw van mijn spoor naar de vuistregels die ik mezelf heb gesteld, dan wel uit eigen creatieve vinding, of uit tips van medespoorders.

Een proefmodulebaan

In mijn huis heb ik de beschikking over een vrij forse ruimte op zolder, die ik voor mijn modulebaan kan gebruiken. De zolder heeft een afmeting van ruim 5 bij 3 meter, de ruimte loopt van een hoogte van 1 meter op aan de ene kant, tot ruim 3 meter hoogte aan de andere zijde van de kamer. Voor deze grote baan heb ik al globale plannen wat betreft de indeling. Ik weet wat ik ongeveer waar wil hebben, maar wil, omdat dit zo'n groot project is, eerst in het klein wat oefenen met plannen en bouwen. Je kan dan je baan zien als een soort generale repetitie, en makkelijker corrigeren en bouwmethodes aanpassen of verbeteren.

De principes

In het plan van de proefmodulebaan, heb ik een aantal eisen verwerkt die ook van toepassing komen op de grote modulebaan. De basispunten voor de planning omvatten onder andere:

  1. De baan moet uit minimaal 2 modules bestaan, dit om te oefenen met eventuele verhuizingen of aanpassingen, waardoor de baan weer afgebroken kan worden, en daarna ook weer functioneel opgezet kan worden.
  2. Er dienen hoogteverschillen aangebracht te worden, om onder andere ongelijkvloers te kunnen passeren. (tunnels, bergen).
  3. Zoveel mogelijk eigengemaakte technieken toepassen, zoals zelf bovenleiding bouwen in tunnels.
  4. Naast een hoofdspoor, dient er ook minimaal een aftakking te zijn
  5. Het hoofdspoor heeft een paralelspoor.

Idee is een simpel hoofdspoor in een hondenbotopstelling (een dubbelspoor dat aan twee zijden verbonden wordt door keerlussen, dan rijdt de trein continue rondjes over paralelspoor), de keerlussen lopen boven elkaar in een berg (tunnel), helaas zal de trein, wanneer hij de tunnel inrijdt, meteen er ook weer terug uitkomen over het paralelspoor. Op de grote baan zal dit opgelost worden door 'ondergrondse' trajecten en een schaduwstation (onzichtbaar station met opstelsporen in bijvoorbeeld een tunnel.)

De module gaat bestaan uit een bergdorp in Duitse stijl, waarin ik denkbeeldig een stukje tussen Koblenz en Trier neem, dit spoor loopt grotendeels langs de rivier de Moezel, deze rivier kronkelt door een vrij ruig heuvellandschap. De moezel zal ik niet gaan verwerken in mijn proefbaan, maar wel de vele druivenrankenakkers voor de beroemde moezelwijnproductie die dit gebied rijk is. Verder zal er een kleine aftakking zijn, naar een kleine fabriek met laadperron



Het plan

Het uiteindelijke plan is klaar! Hier volgen wat feiten en foto's over de planning van de proefbaan:

schets van frame/basis modulebaan 1:10 tekening zichtbaar spoor














feiten:

  • totaal: 2 modules
  • afmetingen totaal 220x80x57cm
  • afmetingen module 1: 100x80cm
  • afmetingen module 2: 120x80cm
  • 6 lichtseinen
  • 3 ontkoppelrails
  • 15 wissels (in deze module de 30 gradenvarianten van Minitrix, deze radius vind ik te scherp voor mijn grote modulebaan)

schets linkermodule schets rechtermodule














De spoorbaan die nu gebouwd gaat worden, zal zoals bovenstaande schetsen al tonen, in het landschap gebouwd worden. Dit om een veel realistischer geheel te krijgen, trouwens; in het grootspoor was het landschap er ook eerder dan de spoorbaan....

Het beste resultaat krijg je, als je de modules bouwt in een zogenaamde open-raamconstructie. Dit is een basis (zie foto hieronder), waarop zogenaamde spanten geplaatst kunnen worden. Deze manier van bouwen heeft ook bijkomende voordelen ten opzichte van het bouwen op een stuk spaanplaat, board of MDF, namelijk; door een open bouwconstructie neemt het gewicht af, en zijn eventueel ontspoorde treinen en/of storingen in tunnels makkelijk vanaf de onderkant te bereiken.


basis open-raamconstructie














Doodlopend spoor

















Naar begin van deze pagina



© 2009-2011 www.n-spoor.com